12-10-2010 - Geen stijl, die leefstijl van jou!

Durft u zich, als baas, al te bemoeien met de leefstijl van uw werknemers? Steeds meer werkgevers in Nederland zijn daar al actief mee bezig. Of zoeken naar manieren om leefstijl bespreekbaar te maken. En niet zonder reden.

Gezonder leven spaart miljarden, becijferde PricewaterhouseCoopers (PWC) onlangs in een rapport. Bovendien voelen gezonde medewerkers zich fitter, zijn ze minder vaak ziek en zal de productiviteit in bedrijven stijgen. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) becijferde ook dat ruim een derde van alle ziektegevallen in Nederland worden veroorzaakt door gedrag, zoals roken, te weinig bewegen en ongezond eten. Koploper is roken dat voor dertien procent van alle ziekte zorgt.

Ja, en als je de ziektelasten steeds meer van de maatschappij naar de werkgever overhevelt, moet je niet gek opkijken als die zich met je gedrag gaat bemoeien, toch? De vakbonden kijken er in ieder geval niet meer van op. Voor hen is de levensstijl geen heilig huisje meer. Nu werknemers in de toekomst langer moeten doorwerken, beseffen zij steeds meer dat je niet alleen moet kijken naar inkomen of het op niveau houden van kennis, maar ook naar hun conditie.

Voorzitter Rien Meijerink van de Raad voor de volksgezondheid en Zorg (RVZ) kwam begin dit jaar al met het voorstel om mensen met een gezonde leefstijl minder premie te laten betalen voor de zorgverzekering. De grote verzekeraars willen daar niet aan, omdat dat de doodsteek zou betekenen voor de solidariteit tussen jong en oud. Bovendien is zo’n idee onuitvoerbaar, want hoe controleer je wie er wel of niet roken of sporten? Elders uit de maatschappij werd opgemerkt dat juist gezonde mensen het duurst zijn voor de zorg omdat zij gewoon langer leven. En hoe stel je een gezonde en ongezonde leefstijl vast. Is kickboksen een gevaarlijke sport? Vallen sportblessures nog wel onder de verzekering?

Wat dat laatste betreft: in Nederland hanteren wij nog steeds de zogenoemde ‘risque social’ benadering. Dat houdt in dat het loon ook doorbetaald moet worden als de oorzaak van de ziekte buiten de werksfeer ligt. Dus of uw werknemer nu z’n been heeft gebroken in uw eigen magazijn of tijdens het skiën, in beide gevallen heeft hij in beginsel recht op loon. Toch zie je ook hier een kentering. Zo bepaalde een rechter een tijd geleden dat een werkgever het loon van een werknemer die vele malen arbeidsongeschikt was vanwege blessures uit het zaalvoetbal niet (conform de cao) hoefde aan te vullen tot 100%. 

Leefstijl en gezondheidsbevordering duiken tegenwoordig vaak op in de media. Wie betaalt de rekening voor de gevolgen van een ongezonde leefstijl? Waar begint en stopt de verantwoordelijkheid van de werkgever? Hoe zit het met goed werknemerschap? De tegenstanders van een gezonde leefstijl, of bemoeienis van de werkgever hierin, hebben soms goede (zij het cynische) argumenten. Dan hoor je: ‘’Mensen die niet roken en drinken zijn belastingontduikers” of een maffe suggestie als het salaris aanpassen aan het aantal bezoeken aan McDonald’s per maand. 
 
Ik begrijp die zorgen wel een beetje. Waar gaan wij naar toe? Gaan werknemers in de toekomst onder verantwoordelijkheid van hun werkgever op de werkplek afvallen. Ziet u het voor u? Loopbanden achter de pc? Of toch meteen maar een tredmolen, zodat ze tegelijkertijd milieuvriendelijk stroom opwekken.

Hoe dan ook, het is de moeite waard om eens te kijken naar de leefstijl van uw medewerkers. Wilms Arbeidsinspiratie helpt u hier graag bij. Op een manier die past bij uw organisatie en medewerkers.

Reageren? info@wilmsarbeidsinspiratie.nl

Actueel